ΕΛΛΗΝΙΚΑ   in ENGLISH
Εταιρικό προφίλ του ταξιδιωτικού γραφείου δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού - οικοτουρισμού masticulture στη ΧίοΤαξιδιωτικές υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού - οικοτουρισμού - φιλοξενίας στη ΧίοΠληροφορίες για τη Χίο, το νησί της μαστίχας, στο ΒΑ ΑιγαίοΤαξιδιωτικές πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Χίο (δρομολόγια πλοίων, αεροπλάνων κ.ά.)Επικοινωνία με το ταξιδιωτικό γραφείο οικοτουρισμού - εναλλακτικού τουρισμού στα Μεστά της ΧίουΠατήστε εδώ για μετάβαση στην 1η σελίδα. Στη φωτογραφία η βίγλα των Τραχηλίων.

Τι κάνει το Masticulture

Το Masticulture συνθέτει και εκτελεί προγράμματα δραστηριοτήτων οικοτουρισμού τα οποία συνδυάζει με διαμονή σε μονάδες του νησιού που ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια. Προσφέρει στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και σε άλλες ομάδες κοινού, μεμονωμένα και ανεξάρτητα προγράμματα ή διαμονή, δηλαδή ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα οικοτουρισμού. Επίσης οργανώνει επαγγελματικές συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια κ.λπ. στα οποία προσδίδει οικοτουριστικά χαρακτηριστικά.

Τα προγράμματα δραστηριοτήτων σχεδιάζονται με γνώμονα την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Τα περισσότερα προγράμματα είναι προδιαγεγραμμένα και σαφώς διατυπωμένα σε ενημερωτικά έντυπα και στο παρόν web site. Άλλα προγράμματα δημιουργούνται κατά παραγγελία με μεγάλη ευελιξία, έτσι ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν εκδρομικό χαρακτήρα και εκτελούνται κατά κανόνα από ντόπιους συνεργάτες που μπορεί να είναι ξεναγοί, καλλιτέχνες, αθλητές, αλιείς, αγρότες κ.ά. Οι εκδρομές γίνονται κατά περίπτωση με οχήματα, σκάφη, γαϊδουράκια, ποδήλατα και φυσικά με τα πόδια.

Είδη προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού

  • Οργανωμένες περιήγησεις επίδειξης παραδοσιακών αγροτικών εργασιών στην ύπαιθρο και σε οικοτεχνίες - εργαστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται στο ίδιο πρόγραμμα η εκτέλεση γεωργικών εργασιών με την επεξεργασία και μεταποίηση του προϊόντος (π.χ. μαστίχα, ελιές-λάδι, σταφύλια-κρασί, σιτάρι-αλεύρι-ψωμί κ.λπ.).
  • Μαθήματα τοπικής παράδοσης και λαϊκής τέχνης, όπως χορός, υφαντική, καλαθοπλεκτική, αγιογραφία, αγγειοπλαστική κ.λπ.
  • Εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά, όπου μέσα από τη διδασκαλία και τη συμμετοχή γνωρίζουν τις καλλιέργειες, τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, τη λαϊκή τέχνη και την παράδοση.

Φιλοξενία

Η φιλοξενία γίνεται σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα, που ποικίλουν από μεσαιωνικά οικήματα διαμορφωμένα σε παραδοσιακούς ξενώνες έως πολυτελείς σουίτες μέσα σε περιβόλια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Προτιμώνται καταλύματα που διατηρούν παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ανήκουν σε κατοίκους του νησιού που επιπλέον μοιράζονται κοινές ανησυχίες σε σχέση με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Η φιλοσοφία του Masticulture

Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες και τις ασχολίες ενός χωριού σε αντίθεση με το να είναι παθητικοί θεατές, βιώνοντας με αυτό τον τρόπο την κουλτούρα του νησιού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και από την επαφή των επισκεπτών με τους ντόπιους εκδηλώνονται τόσο η εκτίμηση που δείχνουν οι «ξένοι» για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων των απομακρυσμένων περιοχών, όσο και η αναγνώριση της προσφοράς των αγροτών στην κοινωνία, λόγω της πεισματικής παραμονής τους στην ύπαιθρο, μιας επιλογής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στα προγράμματα του Masticulture. Oι συντοπίτες μας επωφελούνται ηθικά και οικονομικά, μέσω της αναγνώρισης της αξίας τους, αλλά και μέσω της αμοιβής τους από τη συμμετοχή στα προγράμματα του Masticulture.